sábado, 15 de septiembre de 2018

RETIR FILOSÒFIC

 retircomsentslavida-1



24-25 Novembre al Petit Hotel Ca Sa Padrina d’Artà (Mallorca)

Des de l’enfocament de la filosofia sapiencial et proposo fer un viatge cap a l’interior de cada un, a  fer una autoindagació filosòfica experiencial que et porti al teu sentir més profund, a la veu interior de la qual emergeix qui ets realment. Farem una distinció entre el sentir que et porta a sentir la vida tal com és –el sentir profund-  i el sentir que et dirigeix contra la vida –el sentir de l’ego- que no accepta les coses com són i que desitja que siguin diferents.  Començarem el trajecte partint de les teves emocions, de com sents la teva vida diàriament. Veurem com et relaciones amb el teu propi sentir i en quina mesura poses resistència evitant-lo o fugint d’ell. Vorem com desconnectes del teu sentir profund perquè  t’identifiques amb idees inadequades o errònies que són la font de malestar existencial i el patiment. L’objectiu és posar més consciència i comprensió a través de la indagació i qüestionament d’aquestes creences limitades.  Mostrarem també algunes indicacions de la filosofia sapiencial, en concret el camí de l’alegria, a través del filòsof Spinoza, que  suggereix una via de discerniment per reconèixer i sentir amb claredat la teva veu interior i distingir-la de la veu de l’ego.

COM TREBALLAREM?

El coneixement de la naturalesa profunda de l’ésser humà a la filosofia sapiencial només es pot fer de forma experiencial. No es necessiten coneixements previs de filosofia i és accessible a totthom. Per tant, no és un taller enfocat a teories filosòfiques, ni tampoc es basa en un enfocament psicològic de qui som, sinó que es tracta d’experienciar“ qui som i com sentim la vida. Experimentar, en definitiva, que som més que la nostra ment, és el que ens permetrà sentir la vida més profundament i estar més present seguint la nostra pròpia veu des del nostre “centre“ interior incondicionat i lliure.
Es tracta, per tant, de fer una indagació personal des de situacions problemàtiques personals o en aspectes relacionats amb la temàtica que vulguis aprofundir més. Treballarem bàsicament amb el diàleg filosòfic, a partir de textos filosòfics, dinàmiques grupals i meditacions, que ens permetin identificar quins són els obstacles que no en deixan assaborir la vida.

CONTINGUTS
1.-L’autoconeixement des de la filosofia sapiencial. La teoria estoica sobre les emocions i les passions.
2.- Identificar a través del diàleg intern les creences que alimenten les emocions que no ens permeten sentir profundament i constitueixen la font del patiment. Esbrinar què fem amb el que sentim y què és el que estem evitant sentir.
3.-La via del discerniment. El conatus de Spinoza. El camí del voler i l’alegria/el camí del deure i la tristesa.

PROGRAMA
-dissabte, 24 de novembre.
10h.Recepció
10.30h. Presentació i inici del taller.
1r diàleg filosòfic:. L’autoconeixement des de la filosofia sapiencial. Estoicisme: teoria de las emocions. Las passions com errades dels nostrs judicis. Els sentiments purs. Dolor i patiment.
12.00h. Passeig filosòfic a Cala Agulla. Activitat de presència. Elecció del tema/aspecte/situació que volem treballar. Exercici: ens escrivim davant de la mar.  Converses en petits grups i posada en comú.
14-30 h Dinar.
16.30h 2n diàleg filosòfic: Com sentim la nostra vida? Estratègies d’evitació del sentir. Exercici d’identificació amb algunes pautes de conducta.   Dialèg interior. Exercici experiencial per identificar creences.
18.00h. Infusions i pastes.
18.30h. Filosofia pràctica. Les ferides i buits ontològics. Exercici per a detectar la ferida bàsica. Indicacions per sanar la ferida.
20.30h. Sopar.
– Diumenge, 12 de febrer.
8.30h. Esmorzar.
9.30h. Què es requereix per a reconnectar-nos amb el nostre sentir profund? Spinoza i la teoria del conatus. La relació virtut-potència-alegria i la relació passió-impotència-tristesa.
11h. Infusions.
11.30h. Pràctica filosòfica: La direcció del voler. Com em sento i em relaciono amb el que em dóna la vida?
13.00h. Acabament

PREU
100 € allotjament: habitació doble compartida/curs /dinar/sopar i esmorzar (menú vegetarià). Si opteu per dormir en una habitació individual el preu total és de 115 €.
65 € curs /dinar/sopar/esmorzar sense allotjament.
Inscripció i més informació  aquí

No hay comentarios:

Publicar un comentario